Regnskap på kontoret

10 gode regnskapstips til små- og mellomstore bedrifter fra Trygg-Økonomi

Drifter du en liten eller mellomstor bedrift, eller kanskje et enkeltpersonforetak, og trenger noen tips til hvordan håndtere bedriftens regnskap? Gode råd trenger ikke alltid være så dyre. Her kommer 10 grunnleggende fra oss i Trygg-Økonomi.

 

Regnskapsråd for små og mellomstore bedrifter

 

Driver du en liten eller mellomstor bedrift, og er for eksempel optiker, rørlegger eller frisør? Eller er du kanskje markedsfører eller entreprenør? Uansett vil du ha bruk for disse rådene når det kommer til regnskapet ditt. Første tips: 

 

1: Dersom selve ordet "regnskap" gir deg lettere panikk, unn deg selv en regnskapsfører. Det er ikke noe poeng i å miste nattesøvnen over regnskapet. Dersom du derimot føler deg stødig, og at du har kontroll selv, vil vi anbefale at du skaper deg noen gode rutiner, som fører oss til neste tips.

 

2: Ta vare på og systematiser alle kvitteringene dine. Dette er helt nødvendige bevis for at du skal få de skattefradragene du som selvstendig næringsdrivende har rett på. En annen ting som er viktig før du starter blir vårt tredje tips.

 

3: Vær trygg på det du holder på med. Altså tilegn deg kunnskapen du trenger for å gjøre ting riktig. Det finnes både bøker og kurs som kan lære deg dette. Eller du kan oppsøke en regnskapsfører, i Tromsø for eksempel, og få en innføring.  

 

Nå kan du starte.
Eller vent litt...

 

Har du et regnskapsprogram?

 

Det blir nemlig det fjerde tipset. 

 

4: Skaff deg et regnskapsprogram. Som Tripletex, for eksempel. Et regnskapsprogram gjør alt litt enklere og mer oversiktlig med det samme. 

 

5: Bruk kontoutskrifter for det de er verdt. Er du i tvil om en kvittering eller faktura mangler eller er ført opp flere ganger, sjekk kontoutskriften. Der har du helt enkelt fasiten på hva som har gått ut og hva som har kommet inn. 

 

6: Regelmessig kontroll. Sjekk regnskapet ditt for feil ofte, sånn at eventuelle feil avdekkes tidlig, og så lipper du å gjenta dem. Neste tips kan kanskje virke banalt, men er veldig viktig. 

 

7: Ta deg pauser! Sitter du og stanger, og ikke kommer av flekken - ta deg en pause, gjør noe annet. Det er ingen poeng i å bruke timer på ingenting fordi hjernen har låst seg. 

 

 

Dette bør du alltid ha i mente

 

Det er et par ting som kan gjøre jobben med regnskap mer krevende enn nødvendig. Dette skal vi selvsagt prøve å avverge, og det fører oss til neste tips.

 

8: Unngå skippertak. Sett deg en fast dag for å holde regnskapet ditt oppdatert. Neste tips for å gjøre jobben enklere blir nummer ni.

 

9: Sett deg økonomiske mål for bedriften din. En positiv økonomi gjør jobben med regnskapet mye artigere. Helt til slutt kommer et overordnet og oppsummerende tips nummer.

 

10: Fokuser på å ha generell god struktur i alt som har med regnskap å gjøre. Mangler det et bilag her, eller droppa du å oppdatere regnskapet noen måneder der, så står du plutselig midt i et kaos hvor du kan bruke timevis på å ikke få utrette noe som helst. Og det kan vi være enige om at er svært bortkastet tid for samtlige, både små og mellomstore bedrifter.

 

Kan man gjøre regnskapet selv?

 

Det er fullt mulig å gjøre regnskapet selv. Da er det viktig å lese seg opp på regelverket, slik at man gjør alt riktig. Dersom det blir for komplisert er det smart å ta kontakt med en regnskapsfører for bistand.

 


Trenger man regnskapsprogram for å føre regnskap?

 

Et regnskapsprogram gjør jobben med å føre regnskap mye enklere og mer oversiktlig. Og etter de nye reglene for innsending av skattemeldingen, som trer i kraft fra neste år, er det helt nødvendig å ha et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram, da det er et krav at skattemeldingen skal leveres via en av de to.

 


Burde du skaffe seg en regnskapsfører?

 

Å holde oversikten over hele regnskapet selv tar både tid og oppmerksomhet vekk fra å faktisk drive bedriften din. Er du et lite enkeltmannsforetak, eller med få ansatte er evnene dine innenfor ditt eget fag bedre brukt på å faktisk drive bedriften din, enn å holde oversikt over regnskapet. Det er derfor lurt å skaffe seg en regnskapsfører som forstår dine behov og ditt nærområde.

 

Tilbake til oversikten